Din martie 2022, când a început efectiv mandatul lui Edi Iordănescu pe banca primei reprezentative, mai mulți jucători au avut ieșiri publice în diferite forme, criticând absența lor din rândul convocaților. Din păcate pentru națională, până la urmă, pentru că vorbim de fotbaliști cu o anumită valoare, și mai ales în contextul unei arii de selecție relativ restrânsă, parcursul sportiv al acestora din momentul victimizării și până azi compune o imagine dezolantă. Pentru tricolorii care s-au cerut la națională, carierele au intrat în picaj, confirmând implicit deciziile lui Iordănescu de a nu miza pe ei pentru acțiunile României!
La chiar primele meciuri cu Iordănescu selecționer, un fotbalist s-a poziționat critic la adresa selecției. După ce lista definitivă a tricolorilor pentru amicalele cu Grecia și Israel (martie 2022) a fost publicată, Alexandru Băluță, legitimat la Puskas Akademia în prima ligă maghiară, a reacționat neașteptat de vehement. De fapt, întâi soția lui, apoi el!
Deși nu strânsese decât 8 meciuri pentru națională până la 28 de ani, iar 5 din cele 8 apariții însemnaseră fiecare aproximativ jumătate de oră pe teren, Băluță s-a simțit nedreptățit. Ignorat de Mirel Rădoi în ultimele 7 partide din preliminariile CM 2022, credea poate că prin venirea lui Iordănescu va îmbrăca iar tricoul României.
Ce a postat soția lui Alex Băluță pe rețelele sociale?
Aș putea spune multe, dar mă abțin și de data asta! Visăm la rezultate frumoase de la ECHIPA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI, dar convocările sunt făcute cu ochii închiși fără a se ține cont de rezultate, goluri, dorință, muncă, etc ! (nu mă refer la toți)”
La puțin timp, mijlocașul a întărit poziția, într-un interviu pentru Justin Gafiuc: ”Diana n-a spus nimic deplasat”.
La acea vreme, selecționerul Iordănescu a răspuns public destul de rezervat. A ales să nu abordeze punctual situația, ci să transmită într-o conferință de presă un mesaj pentru toți contestatarii selecției, incluzând aici cuplul Băluță:
„Eu nu fac selecția să nu supăr pe cineva sau să mulțumesc pe cineva. Selecția încercăm să o facem în baza unui studiu clar, foarte multe informații, monitorizare, scouting. Este o strategie pe care o pregătim pentru fiecare acțiune”
Dar ce s-a întâmplat în fotbal cu Alex Băluță de la momentul martie 2022?
Finalmente, Băluță a părăsit în aceste zile Puskas Akademia și se pare că e aproape de o revenire în fotbalul românesc, la Universitatea Craiova.
”Schema” atacurilor la selecția lui Iordănescu s-a păstrat și în noiembrie 2022, la acțiunea naționalei cu amicale împotriva Sloveniei și Moldovei: reacția unui apropiat, apoi confirmarea fotbalistului.
De data aceasta protagonist a fost Vlad Dragomir, mijlocaș care nu împlinise 24 de ani toamna trecută și evolua, încă din 2021, la Pafos FC din prima ligă cipriotă. Fără meci pentru România la seniori, Dragomir a contestat puternic lista de convocări a lui Iordănescu, prima oară prin impresarul său, Cătălin Sărmășan, tot prin intermediul rețelelor sociale, dar printr-o postare ”cu mantă”, vizând departamentul de scouting al FRF, deși era și este evident pentru toată lumea că Iordănescu face selecția:
Conform statisticilor de meci, Vlad Dragomir este cel mai bun mijlocaș central din prima ligă cipriotă, un campionat clasat cu nouă poziții mai sus decât cel al României. Mijlocașul român a fost titular în toate meciurile în care a jucat pentru Pafos, echipă aflată pe poziția de lider al clasamentului, fără nici o înfrângere în 11 meciuri disputate până acum. Scriu asta pentru că departamentul de scouting al FRF doarme pe el sau, mai grav, are alte criterii de observație, nu neapărat valorice”
Într-un interviu exclusiv ProSport realizat de jurnalistul Vlad Măcicășan, mijlocașul Vlad Dragomir a detaliat:
Da, este și părerea mea și o argumentez. Joc meci de meci cu evoluții remarcabile la liderul unui campionat mai bine cotat decât Liga 1 din România, dar nimeni din partea Federației nu m-a întrebat de sănătate în ultimii câțiva ani”.
Să fie karma, totul a fost doar un foc de paie în prestațiile lui Dragomir sau Iordănescu a avut dreptate să nu se entuziasmeze din nimic? Poate puțin din toate. Cert e că fotbalistul la care Arsenal a renunțat în 2018 și despre care s-a scris, pe vremea când era internațional U19, că l-ar fi bruscat pe Gheorghiță Geolgău, șeful scoutingului FRF, a devenit de nerecunoscut!
Trecem în 2023, un nou an, aceleași contestări ale selecției la naționala lui Iordănescu! La prima acțiune, debutul tricolorilor în preliminariile EURO 2024, meciuri în Andorra și acasă cu Belarus, a ieșit în evidență Ronaldo Deaconu.
Mijlocașul legitimat la Korona Kielce, în prima ligă poloneză, a fost mai mult decât dezamăgit de absența sa din rândul convocaților. Asta deși nu bifase până la 25 de ani niciun minut pentru prima reprezentativă, iar ultima lui experiență la naționale, participarea la Jocurile Olimpice cu Mirel Rădoi selecționer, a însemnat și un episod incredibil. Rădoi l-ar fi anunțat pe Deaconu pe aeroport, la întoarcerea delegației de la Tokyo, că iese definitiv din calculele lui după ce Ronaldo ar fi făcut publice, prin galeria Gaz Metan Mediaș (clubul lui de-atunci), datele de la antrenamentele naționalei!
Într-o intervenție telefonică la DigiSport, în martie anul acesta, Ronaldo Deaconu a încercat chiar să fie ironic la adresa lui Iordănescu, dincolo de frustrare:
Un gol sau o pasă de gol la două meciuri jucate și sunt invizibil pentru staff-ul selecționerului. Nu mi-au dat un telefon, nu au venit o dată la un meci. Păi domnul Edi, cu respect, aveți aici stațiune montană frumoasă, meciuri tari, stadioane pline”
Deși Deaconu se cerea la națională în martie, traiectoria de la club nu a confirmat nici pe departe pretențiile mijlocașului. S-a salvat cu echipa lui, Korona Kielce, de la retrogradare abia în ultima etapă din Polonia!
Mai mult decât atât, coechipierul său, Marius Briceag, e măcar pe lista provizorie a stranierilor lui Iordănescu pentru meciurile din iunie, cu Kosovo și Elveția din preliminariile EURO 2024, mai ales în contextul lipsei de opțiuni pentru postul de fundaș stânga. Deaconu, nu! Iată reperele parcursului său modest:
Tot cu prilejul acțiunii naționalei din martie, ultima pe care a avut-o selecționerul Iordănescu, a venit și rândul unui atacant să iasă public pe fondul nemulțumirii că nu e convocat. De data asta, din campionatul intern. Andrei Ivan, tricolorul Universității Craiova, susținut public și de patronul Mihai Rotaru pe acest subiect. Pe fondul unui istoric tulbure legate de implicarea și reacțiile lui Ivan la lot, atât în mandatul Rădoi, cât și în cel al lui Iordănescu, atacantul a declarat:
Pentru mine e frustrant că nu sunt acolo, dar nu am ce să fac, merg mai departe. Dacă înscriu la fiecare meci, vine și convocarea. Eu să cer scuze? Cui? Nu am greșit nimănui. Pe mine nu are ce să mă afecteze. De fiecare dată când am fost la națională am dat tot”
Om de bază al Universității în cele 9 meciuri de play-off Superliga disputate din martie până azi, purtător chiar de banderolă în absența accidentatului Bancu, Ivan a avut o evoluție în zig-zag.
Pe de o parte, 4 goluri marcate și un assist, cifre bune, dar cu el pe teren aproape toate minutele, Craiova a obținut numai 3 victorii. În plus, Ivan a ratat într-un mod incredibil penalty în partida cu FCSB, influențând rezultatul unui meci care ar fi putut asigura șanse mari echipei lui pentru cupele europene.
Până la urmă, Universitatea a rămas în afara competițiilor continentale… Iar Ivan, după cum ProSport a anunțat în exclusivitate, într-un material al jurnalistului Daniel Nazare, rămâne în afara lotului României pentru meciurile din Kosovo și Elveția, din preliminariile EURO 2024!
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER